Днес е първият ден на Коледа, но за лекарите няма делник и празник. В столичната болницата „Св. Анна“ е хоспитализиран Стефан Маринов, който е сред младите пациенти на лечебното заведение. У дома го чакат дъщеря му на две години и синът му на 10. От момчето си вчера той получава рисунка, която му напомня за дома.

39-годишният мъж разказа, че ще прекара празника в телефонен разговор със семейството си.

Снимка: btvnovinite.bg

Надежда цял живот е минавала през трудностите с песен, така и днес.

В болницата е от две седмици, не знае кога ще я изпишат, но е благодарна:

„Нека всички хора по света да имат здраве и за екипа тука, който се грижи за мен, нямам думи да се отблагодаря. Имаше една македонка тук, аз, като дойдох на третия ден, тя дойде да ме храни, не се познавахме, милата, нека бъде и тя добре“.

Снимка: btvnovinite.bg

Даниела е доброволец в COVID отделението от миналата година. Още когато започва да учи в Медицинския университет чува думите – в медицината няма празник: 

„Мислим по-позитивно. Трябва да се работи, не можем да оставим пациентите. Наистина е опасно, който не е бил тук, не знае нищо. Ние като доброволци трябва да правим всичко, за да се улесни работния процес“.

Дежурствата в отделението са 12-часови и независимо дали е празник или делник те са все така натоварени. Д-р Елеонора Стаменова от две години специализира пулмология и казва, че работата ѝ в болницата минава в сянката на COVID.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на лекарите за разлика от началото на епидемията, сега терапията на COVID болните е надградена.

„Освен известния на всички ремдесивир, в последните няколко месеца ние разполагаме и със специфични моноклонални антитела, които действат директно на вируса. Прави впечатление, че хванати навреме, те не развиват тежки пневмонии, не развиват дихателна недостатъчност и броят на пациентите в реанимация значително намалява. Много е важно да се уточни, че има стриктни указания за започване на тази терапия – до седем дни от начало на симптомите“, разказа д-р Елеонора Стаменова.

В Университетската болница „Света Анна“ Коледа посрещат над 120 пациенти с коронавирус. Те ще бъдат обгрижвани от десетки медици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!