В разгара на лятото: Каква е цената на динята и как да разпознаем хубавата?

Според родните производители до клиента цената се вдига двойно

Дани Атанасова Дани Атанасова

Публикувано в  08:09 ч. 20.07.2025 г.

В разгара на лятото - има ли на пазара български дини и на каква цена? Според родните производители прекупвачите предлагат на едро по 40-50 стотинки за килограм диня. До клиента цената се вдига двойно и стига на над един лев на килограм.

В Ямболско тази година се радват на добра реколта. В землището на село Зимница са едни от най- големите производители на дини в региона - семейство Петрови.

Снимка: auto.btv.bg

Той е кавалджия, завършил е училището в Котел и сега е учител по музика. Любовта му към земята се оказва по- силна от таланта, затова учи и агрономство. Така музикантът Иван Петров става земеделски производител и тръгва по стъпките на родителите си.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Всичко това трябва да е изпънато, да е хубаво, ако е на точки, означава, че е розова динята. Листото трябва да е изсъхнало. И тук да почне да жълтее, този сорт са така“, казва Иван.

Има и по-лесен начин да познаем узрялата диня, но трябва добър слух, обяснява Петров-старши.
„Ето така, трябва да звъни, звъни, когато е узряла. Когато е презряла, тъп звук се чува“, посочва земеделският производител Георги Петров.

Снимка: auto.btv.bg

Повече от 20 години семейство Петрови отглеждат плодове и зеленчуци. Казват, че са на полето от 5 ч. сутринта до след полунощ, но понякога трудно покриват разходите си. Продават дините си само на едро, но прекупвачи им извиват ръцете с ниски цени – от 40 до 50 ст. на килограм. Принудени са да продават, защото дините са малотрайни.

„Когато търговецът дойде и вземе динята на 40 стотинки, отиваме на пазара и виждаме, че е 1,20-1,50 лв. Когато ние я продаваме, ние я даваме на безценица, а те я продават на тройна цена“, обяснява Мария Петрова.

Снимка: auto.btv.bg

„Разходите ни са много големи, приходите, когато не са над 60 стотинки - работим само за удоволствие“, добавя Иван Петров.

Големите дини по правило са по-вкусни, но се търсят малките.

„Голямата диня се продава на морето, там я търсят повече, но тук, в нашия регион, хората нямат възможност да я купят заради високата цена“, казва Иван Петров.

Отиваме на пазара в Ямбол, за да видим цената на дините. От 40 стотинки на полето, при търговците вече е 80 ст. и дори левче за килограм.

„Български сорт са дините. Паднаха им цените, да. 80 стотинки е килограмът“, казва Динка Николова, търговец.

Снимка: auto.btv.bg

„Надявам се да паднат. Около 90 стотинки, лев, лев и 10 ст., там някъде са. Купувахме от различни места, гледаме на по-ниска цена“, казва Мария.

Въпреки трудностите, търсенето на българска диня е голямо, а Петрови се радват на добра реколта. При добра година, производителите очакват до 4 тона дини на декар.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK

Най-четени
Най-нови