В екзотичен Занзибар температурите са над 30 градуса и много наши сънародници събират тен – при това без ограничителни мерки срещу COVID-19. Месеци наред Танзания твърдеше, че там коронавирус няма. До смъртта на вицепрезидента на Занзибар, който преди дни си отиде заради заразата.

Танзания официално призна за проблем, но това съвсем не изплаши нито местното население, нито българите, пожелали да се насладят на лято през февруари. 

Шумни пазари, къщи от кал без електричество, масаиски племена. Златисти пясъци, красиви хотели и препълнени летища. На остров Занзибар светът си взима почивка от световната пандемия и получава няколко стотин българи в повече, а един столичанин в повече ги пренася в енергията на африканската култура. 

От две години актьорът Иван Панайотов е и гид на острова. На 14 март 2020 г., един ден след като в България обявяват извънредно положение, Иван отлита към Индийския океан, заедно с поредната група от  български туристи.

„Когато бях тук миналата година март месец, беше регистриран първият случай на коронавирус в Стоунтаун, това е главният град, така наречената столица на острова. Тогава хората бяха доста по-изплашени, имаше доста въпросителни, как ще се върнем, каква е ситуацията, а местните по някакъв начин дори страняха от нас, защото ние бяхме потенциални преносители на коронавирус“, каза Панайотов.

Снимка: Иван Панайотов/личен архив

От декември насам обаче страхът и в Занзибар расте. Все повече хора умират в резултат от заболяване наречено „остра пневмония“. Статистиката за заболелите от коронавирус замръзва при 509 за цялата страна още през април миналата година. Според актьора дори съмненията около смъртта на вицепрезидента Сайф Хамад не променят спокойствието сред местните жители и хилядите туристи.

„Вчера, докато обядвахме, попитах местния ни гид, добре ти имаш ли познати, които са заболели от корона вирус, или познати на твои познати, приятели на твои приятели, които са болни, чул ли си и той ми каза не, нямам такива близки.

Снимка: Иван Панайотов/личен архив

Маски се носят на много малко места, честно казано, персоналът на хотелите и на заведенията, в които сега сме били спазва тези мерки, по пазарите и така наречените маркети за подправки, за риба, за различни стоки, хората не носят маски, имат такива, но аз лично не видях някой да носи маска“, заяви гидът. 

По данни на Министерството на външните работи на България, пристигащите в Танзания трябва да предоставят негативен PCR тест, но за тези, които летят директно за острова няма ограничения. Иван лети последно до Занзибар преди 10 дни с полет с прекачване в Дубай, но споделя, че при пристигане в африканската държава на никого от групата не е изискван негативен тест.

Снимка: Иван Панайотов/личен архив

Вирусът не подминава и Иван, между две пътувания до Занзибар – той постъпва във ВМА. Все още не се е ваксинирал.

Скоро мъжът ще се завърне от популярната дестинация, за да изиграе моноспектакъл на българска сцена, за да подари на публиката късчето изгубена романтичност на почти непознатия Занзибар преди пандемията.