Родители, които са разделени, в съдебна битка за това къде да живеят децата им.

След 12-годишен съвместен живот с норвежката Моника Хегхолмен, Чавдар Георгиев се разделя с нея, а майката попада в затвора. Въпросът сега е къде ще останат децата – в България или в Норвегия.

Позицията на бащата

"Аз станах човек под обсада в собствената си страна. Тероризиран психически, преследван като едно диво животно. Аз и моите деца стояхме вкъщи и се криехме при всяко чукане на вратата”, разказа в „Тази събота” Чавдар Георгиев.

По думите му натискът от страна на Норвегия срещу него е започнал с издаването на Европейска заповед за издирване и арест в шенгенската информационна система.

„Обвинението бе, че съм отвлякъл децата. В собствената си държава получих Европейска заповед за арест”, коментира Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Бащата заяви още, че прокурорът по делото е заел изцяло страната на майката.

„Той каза, че причина децата да трябва да се върнат в Норвегия е, че социалната система там е много по-хубава от българската. Това е обида към България и към целия ми труд да покажа, че страната ни може да предостави на европейско ниво услуги на децата, стига родителите да искат”, разказа бащата.

„Майката е основният извършител на едни много сериозни неща, които са станали две години, след като се разделихме”, поясни Георгиев.

По думите на бащата децата се чувстват добре в България и той полага всички необходими грижи за тях. Това потвърди и Георги Кадиев, който се е заел със задачата да помага на Чавдар Георгиев в битката срещу норвежката система

Позицията на майката

В ефира на bTV майката Моника Хегхолмен заяви, че случаят е по Хагската конвенция и за да се вземе решение кой ще упражнява родителските права, децата трябва да се върнат в Норвегия.

„Ако Чавдар е в Норвегия, той също ще може да се грижи за тях. Имам две дъщери – на 19 и 24 г., които могат да се грижат за децата. Имам и родители, които могат да го правят”, каза майката.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя не вярва, че ще се стигне до там децата да попаднат в приемни семейства.

„Изобщо не съм мислела за това. Аз вече имам дете в приемно семейство и тя има страхотна къща със страхотни родители. Не бих искала да кажа, че ако децата отидат в приемно семейство, това ще е най-лошото нещо за тях”, каза още Моника Хегхолмен.