Инструкции как да отгледаме децата си няма, а всеки родител иска най-доброто за тях и всеки има нужда от подкрепа и съвети.

Юни е месец на родителите - кампания на УНИЦЕФ, с която да помогнем на всички майки и бащи, които невинаги имат отговор на всеки въпрос. Лице на кампанията е актрисата Елена Петрова.

В „Тази неделя” тя сподели, че колкото и мъдрост да сме натрупали, винаги може да се стигне до ситуация, която да те извади от обувките и да не знаеш как да реагираш.

„Страховете като родители винаги стоят в нас и въпросът дали правим най-доброто за децата си ще си го задаваме много дълго време”, на мнение е актрисата.

„Родителството не е постижение, то е цял живот работа и действие. Всеки ден се учиш. Сравнявам го с Марианската падина – никога не знаеш какво те очаква. Единствената храна, от която децата имат нужда, е търпение, добрата и любов”, сподели още Елена Петрова.

„Малко повече се фокусираме върху децата в ранна възраст, но виждаме, че и родителите на тийнейджъри имат огромна нужда от това да бъдат подкрепени. Това да бъдеш родител се случва естествено, но не всеки е подготвен и научен как да бъде такъв и има нужда от подкрепа”, обясни Вера Рангелова от УНИЦЕФ.

„Фокусът на кампанията в България е върху родителите на деца с увреждания и затруднения в развитието, тъй като те се сблъскват с много по-специфични трудности. Те имат нужда от много голяма подкрепа”, допълни тя.

По думите й трябва да се създадат повече възможности за почасова работа на родителите, които да съвместяват грижите за дете с увреждания с професионалното си развитие.