Световноизвестният балетмайстор Владимир Ангелов се завърна за поредно лято в България.

За трета поредна година млади хореографи и танцьори се събират в една различна среда, където всеки може да открие подходът към създаването на пълното движение към финалния танц – творческа академия ХЕЛИОС.

„Аз съм Емилия. От София съм, но сега уча хореография и съвременен танц в Испания. Миналата година бях участник - танцувах, а сега съм тук като хореограф“, разказва Емилия.

С подобни проекти вече успешно работят хореографите на Кралския балет на Великобритания и на Датския национален балет, както и още много артисти от трупи по целия свят.

„Изненада за мен беше много добре артикулирания и синтезиран материал, който получаваме по време на лекциите. Аз самата вече имам опит като хореограф. Голямото предизвикателство, което получавам тук, е да предизвиквам себе си и своите вече изградени творчески навици“, споделя Мина Гергинова.

Богдан Хараламбов е най-младият участник в академията. Той е едва на 18 години. За него вече професионалният танц е призвание и безусловна отдаденост.

Снимка: bTV

„Сестра ми почна да се занимава с танци, когато аз бях малък. Бях на един конкурс и видях едно момче на сцената. Казах си, че и аз искам да се развивам в това изкуство. Чувствам се добре докато танцувам, част съм от нещо по-голямо“, обяснява Богдан.

А една от основните причини ХЕЛИОС  да бъде толкова успешен за поредна година е световноизвестният хореограф-балетмайстор Владимир Ангелов. Всяка година той се прибира в София в разгара на лятото, за да преподава в рамките на програмата.

„Аз бях странника на класа – единственото момче, което не е от София. След като завърших, реших да се реализирам в сфера, която хората възприемат като странна, защото аз бях странник. Двете алтернативи бяха да следвам хореография и режисура в Русия или на Запад“, споделя Владимир Ангелов, който е роден Чирпан, но е израснал в Пловдив.

По стечение на обстоятелствата той заминава на Запад, където се е родил модерния танц, подобно на джаза. За него това се оказал възможно най-нормалния избор.