Световен успех за един от най-мащабните спектакли у нас – „Нина“. След успешни турнета в няколко държави, професионалните танцьори на трупата покориха дори далечно Чили.

Броени дни след приключване на турнето в Южна Америка екип на bTV беше на една от първите репетиции у нас.

80 метра LED екрани и двуетажна сцена, където престъпление, наказание, покаяние и любов се сливат в емоциите на танцовото изкуство – така се създава една неповторима продукция, която да е посланик на българската култура у нас и по света.

След премиерния си спектакъл от преди около две години, 22-мата артисти от „Нина“ покориха и света – те изнесоха своето представление в Турция, Естония, Литва и Латвия, а преди дни се завърнаха от Чили. Днес танцьорите са в трескава подготовка за концертите си в София и Пловдив.

„Чили беше страхотно преживяване. Впечатляващото беше, че в Сантяго имахме девет напълно разпродадени спектакъла от общо десет, като десетият беше запълнен на 80%. Аз зная колко невероятен е нашият спектакъл и много се гордея с това, което всички ние направихме“, споделя Виолета Грамашевская.

Специално за представленията зад граница се включват и професионални танцьори от Украйна – като Кирил, който пристига у нас заедно с майка си и е един от солистите на трупата.

Снимка: bTV

„Преди година станах част от трупата и проекта. За момента най-трудното беше да съчетавам джас с хип хоп техники, наистина много стилове са вплетени в този спектакъл, но мисля, че се справям. В началото имаше и друго – голяма част от роднините ми са в Украйна и да си призная честно те ми липсват, обаче се сприятелих с всички тук и така е по-лесно, създадох си навици“, разказва украинският танцьор Кирил Шаповалов.

Маияна и Анастасия също се чувстват като част от танцувалното семейство на спектакъла „Нина“, макари и първите им концерти да са почти две години след премиерата.

Снимка: bTV

„След като направихме премиерния спектакъл през 2022 г., ние имахме възможността да сплотим екипа – имаме нови попълнения от Украйна до Италия в лицето на Амаду. Вдигнахме професионалното ниво“, споделя хореографът Симона Георгиева.

Края на лятото спектакълът „Нина“ заминава на 20-дневно турне във Франция, а през септември е селектиран за участник в най-големият танцов фестивал в Азия.

Но преди това предстоят и няколко концерта в България – на 22 май в Пловдив, а след това и в София.