Музеят по палеонтология в Софийския университет има спешна нужда от ремонт. Хиляди потребители в социалните мрежи споделиха снимки на помещенията, които не са в добро състояние, а в тях се съхраняват ценни експонати. 

Снимка: bTV

Музеят по палеонтология се намира в Северното крило на Софийския университет, на шестия етаж. Той се появява в края на XIX век, като през 1965 година добива сегашния си вид. Интересен факт е, че музеят е изграден от експонати, които самите студенти и преподаватели намират в България. 

 

 

Един от експонатите, привлякъл най-голямо внимание, е динотериумът, който много хора наричат мамут. 

Снимка: bTV

„Това е гордостта на българската палеонтология. Намерен е през 1965 г. в Южна България, област Пловдив от един учител по биология – Димитър Ковачев. Ако говорим за неговата геоложка възраст, този образец е на около 6,5 млн. години. След като го извадите от скалите в досега с кислорода във въздуха, той започва да се разпада. За да се предотврати това, той е консервиран със специални смоли“, разказва доц. д-р Дочо Дочев, преподавател по геология и палеонтология.

Снимка: bTV

Целта на образците е по тях да се обучават студентите. С течение на времето те стават все повече и повече.

„Всяко едно животно или всяко едно растение може да ви разкаже за това каква е била територията на България преди милиони години, когато са съществували тези екземпляри“, допълва доц. Дочев.

 

 

Освен вълнение, в социалните мрежи се появи и недоволство заради трудния достъп и олющените стени, около които се съхраняват експонатите. Според студентите и доц. Дочев музеят има нужда от спешен ремонт.

 

 

Снимка: bTV

„За да се реши трайно проблемът, трябва да бъде извършен ремонт на два етапа – ремонтиране на цялото покривно пространство на университета и на втори етап – климатизиране на помещението, тъй като в по-топлите месеци то е почти неизползваемо“, казва проф. д-р Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според проф. д-р Вълчев ремонт би бил възможен, когато се формира редовно правителство и се надява той да се случи в следващите една-две години.

 

Ако и вие искате да посетите Музея по палеонтология, може да го направите всеки делничен ден, а подробна информация ще намерите в интернет. Така тази ценност няма да остане скрита, а кога ще добие още по-достоен вид, продължаваме да следим.