Часове ни делят от церемонията от най-чаканите филмови награди. Актрисата Елена Петрова признава в "Тази неделя", че обича и следи Оскарите, но според нея фокусът напоследък е изместен – вместо към киното е насочен към скандалите.

Снимка: bTV

„Много се измеси центърът от доброто и хубаво кино за сметка на скандалите или невероятните решения, които взимаха от Академията и след това под натиск се отказваха от тях, защото разбираха, че те са безумни.

Вълнувам се най-вече заради актьорските превъплъщения, което най-много ме интересува, и заради добре разказаните истории и интересните филми, които тази година присъстват в номинациите“.

Сред новостите тази година е наградата за „Най-популярен филм“, чиято дефиниция все още остава неясна, след това имаше желание от страна на Академията да премахне важни категории, например, за операторското майсторство, за да може церемонията да бъде по-кратка.

Снимка: bTV

„Академията сама се закопава в това положение, сама се приближи до ъгъла, сама се вкара в този капан с тази растяща, радикализираща се политически коректна догматика, с идеята, че трябва да има етнически квоти, джендър квоти, полови квоти. В същото време обаче трябва да се бори за изплъзващия се рейтинг и затова тук най-хубавите популярни филми, които в последните 10 г. са комиксовите блокбастъри на „Марвел“, които имат съмнителни художествени достойнства в най-добрия случай, но са невероятно обичани и популярни от широката публика“, каза журналистът Влади Апостолов.

Той даде за пример политкоректния „Черната пантера“, в който е широко популярен и е политкоректен, защото главният герой е афроамериканец и така Академията удря с един куршум два заека.

Друга новина е, че тази година няма да има водещ на церемонията.

Елена Петрова изрази желание „Зелената книга“ да получи награда, защото е мултирасов и добре разказан. Влади Апостолов пък изрази възхищение от "Фаворитката".

Имаме и българско участие на престижните кино награди.

Актьорът Димитър Маринов съвсем скоро ще стъпи на червения килим на Оскарите. След 25-годишна емиграция в Америка той триумфира в Холивуд с филма „Зелената книга“ на продуцентската компания на Стивън Спилбърг. Животът му може да се определи като „изстрадана американска мечта“.

Вижте още във видеото.