За първи път от много време цари разделение в редиците на кино критиците и тези на киноманите в мнението кой филм трябва да спечели награда “Оскар” за “Най-добър филм”. Кино критиците смятат, че наградата ще отиде при “Рома”, но в букмейкърските пунктове филмът е с почти равен коефициент със “Зелената книга”.

Дори и “Рома” да се размине с награда за филм на годината, то Алфонсо Куарон почти със сигурност ще спечели за категорията за режисура и евентуално в тази за операторско майсторство.

Букмейкъри и критици предричат победа на “Рома” и в категорията за “Най-добър чуждоезичен филм”.

В категорията “Най-добра мъжка роля” повечето подкрепят Рами Малек като най-добър избор за ролята му във филма “Бохемска рапсодия”. “Въпреки, че филмът е слаб, той се държи единствено на изпълнението на Малек”, пише водещият редактор на Си Ен Ен за медии и развлечение Брайън Лоури.

Ако наградата все пак не отиде при Малек, призът за най-добра мъжка роля ще бъде за Крисчън Бейл и превъплъщението му в Дик Чейни за филма “Вице”.

В категорията “Най-добра женска роля” и букмейкъри, и критици смятат, че статуетката ще отиде при ветеранът в киното Глен Клоуз за “Съпругата”, а не при Оливиа Колман за ролята й във “Фаворитката”.

По всяка вероятност Махаршала Али ще спечели в категорията за “Най-добра поддържаща мъжка роля”, като това ще бъде втората награда за Али. Преди две години той беше отличен за ролята си в Moonlight.

В същата категория, но за женска роля, критици предричат победа на Реджина Кинг за ролята й във филма “Ако ул. “Бийл” можеше да говори”. Залозите нареждат на второто място Ейми Адамс за ролята й във “Вице”.

Статуетката за най-добър оригинален сценарий вероятно ще бъде за филма “Фаворитката”, а за адаптиран за “Черен в клана”.

За жалост любимият на много киномани и меломани филм “Роди се звезда” вероятно ще остане само с една награда за “Най-добра оригинална песен”.

Церемонията по връчването на наградите “Оскар” ще бъде тази неделя.