Времето е виновно. Така един бизнесмен обясни защо подарява над 50 тона картофи на всеки, който няма възможност да си купи сам. Историята обиколи социалните мрежи тази седмица и ни върна вярата в доброто.

В поле в кюстендилското село Еремия се отглеждат тонове картофи. Мъжете работят и складират.

От 15 тона картофи в момента има само няколко чувала. Те свършили, защото са раздадени на възрастните хора в селото.

Доброволци от Кюстендил се включиха в изваждането на картофи, с които ще подпомогнат възрастни хора от няколко села.

Картофите на Димитър Димитров стигат до столичния пазар "Иван Вазов", след като става свидетел възрастна жена получава три картофа срещу 1 лев. Затова той наема сергия на пазара и започва да предлага собствено производство картофи на достъпни цени.

За един месец от сергията са продадени близо 1 тон картофи на цена от 50 стотинки на килограм.

В село Еремия и в момента има доброволци, които товарят от картофите на Димитър Димитров, за да ги доставят до нуждаещите се.

Предстои те да посетят две села в Кюстендилска област, където ще разнесат над половин тон картофи на нуждаещи се възрастни хора.

Кой е Димитър Димитров и защо дарява на нуждаещи се?

Димитър прекарва голяма част от своето детство при баба си и дядо си в село Еремия.

След период от 10 години, в който „изчезва“, Димитър решава да се върне в селото и да види баба си.

„Това, което видях, ме потресе. Някога китното село със зелените пасища и ливади вече беше едно място, където растяха тръни. Къщите се рушаха. Стана ми много болно за това място. Това е ситуацията в цялата ни държава, особено в малките населени места. Реших, че мога да възродя поне тази махала на селцето“, разказа Димитър.

Първо той оправя 3-километровия път към махалата, който е бил в окаяно състояние. Наема строителна фирма и го привежда в приемлив вид.

„Когато човек погледне такова място, усеща липсата на държава. Бях принуден да изградя път, да асфалтирам в нашата махала, да изградя водоснабдяване, да организирам сметоизвозване. Закупих контейнери за всяка къща и с мой камион се сметоизвозва“, каза още Димитър Димитров.

А за идеята да раздава картофи разказа: „През декември, когато видях, че се задава криза с коронавируса, реших да отгледаме повече продукция от обичайното. Купих 10 тона семе. Всички разбраха колко икономиката е важна за нашето общество.“

Димитър споделя, че иска да види село Еремия възродено.