Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка, в предаването "Тази събота и неделя".

Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало – отбеляза Дончев на въпрос защо той не е номиниран, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа. 

"Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете", обясни Дончев за състава на проектокабинета. 

Според него това предложение за кабинет е политически знак. "Той би могъл да управлява от гледна точка на персонални качества – всяко от предложените лица е напълно в състояние вследствие на опита и експертизата си да си върши работата, но той няма да получи подкрепа в народното събрание", смята Томислав Дончев.

"Вероятно предложението ще мине през парламента, мандатът няма да бъде върнат веднага. Не може да се държим безотговорно към всички българи, които са ни подкрепили", коментира Дончев. От уважение и благодарност към тях трябва да предложим кабинет, дори да доведем процедурата до край, заяви той и уточни, че процедурата няма да бъде бавена умишлено. 

Комисията за проверка на управлението на Борисов - политически трибунал

"Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в народното събрание, а от одитори и проверяващи – в България има такива служби". Така Томислав Дончев определи решението на парламента да създаде Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50% държавно участие за последните 10 години. 

Колкото повече си работил, вероятността да си допуснал повече грешки и да имаш повече грехове е по-голяма, коментира той. 

В парламента има ново мнозинство, имам един призив към тях – да не се държат като опозиция, а да започнат да управляват, допълни Дончев. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!