Процесът по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп започна тази седмица в Сената на Съединените щати.

Той е обвинен в "подстрекаване на бунт" заради щурма срещу Капитолия на 6 януари. Според адвокатите на бившия президент привържениците му са действали по собствена воля. Самият Тръмп отказа да даде показания.

Кой участва в щурма срещу Капитолия? В какво вярват хората, част от движението QAnon и кои са те - това са само част от темите в bTV Репортерите тази вечер. Филмът на Росен Цветков се казва "В заешката дупка" и ще ни пренесе като Алиса, но не в света на чудесата, а в този на илюзиите.

Филмът е основан на онлайн интервюта с членове на движението “Q” и такива, които са го напуснали.

Движението е основано на конспиративни теории. То не е причината за агресията пред Капитолия, но много експертни предупреждават за бъдещи радикализации на част от членовете му.

QAnon привлича хора, които не обичат политиката. Това са хора, които са изолирани от обществото и политиката. Естествено е да видят Тръмп като герой, защото на изборите през 2016 той се яви като кандидат-аутсайдер. Неговият слоган беше - "Да пресушим блатото", смята Джоузеф Усчински - експерт в областта на конспиративните теории.

„Доналд Тръмп въплъщава нуждата от силен мъж, който контролира живота на хората, вярващи в него. Има пророчество, че е бил докоснат от Бог, да води Америка в това съдбовно време. В него се проектира представата за човек, който не е безгрешен, но в същото време е свещен воин. Те искат да бъдат него, да имат неговия живот, да кажат нещата, които той е казал“, обясни Майк Ротшилд - изследовател на конспиративни теории.

Движението „Q“  вярва в глобалната конспирация и че огромна част от световните елити са канибали и педофили. Смятат, че пият кръв от деца, за да задържат младостта си.

Членовете са убедени и в това, че Тръмп е единственият, който може да спре всичко това.

Американецът Ник Нитоли - работил със Снуп дог, Френч Монтана, Джеси Джей, e сред запалените пo конспирциите на QAnon и Tръмп.

„Вярвам, че той работи срещу тъмни сили, които искат да ни заглушат и да покварят живота в Америка. Вярвам, че е възможно Тръмп да пътува във времето. Основното вярване на QAnon е, че хората в политиката са педофили. Това е истина. Знаем, че е истина! Казват, че и звезди са замесени в това. И ние знаем, че е истина“, споделя Ник Нитоли.

„В заешката дупка“ ще ни покаже и как може да се разбият семейства заради движението и как една студентка успява да се откъсне от течението. 

Гледайте тази вечер точно след новините в 19 ч. филма на Росен Цветков.