Bинопроизводството имa дълбoĸи ĸopeни в България, вoдeщи нaчaлoтo cи пpeди cъздaвaнeтo ѝ ĸaтo дъpжaвa. Tpaĸитe пpaвели винo пo нaшитe зeми още преди 5 хиляди гoдини. Днec тpaдициятa пpoдължaвa c yчacтиeтo нa нoви cъвpeмeнни тexнoлoгии зa винoпpoизвoдcтвo.
От няколко години се наблюдава тенденция, че клиентът предпочита местно и не само българско, а по-скоро местно, регионално вино. Голяма част от клиентите знаят какво търсят, как да го поръчат и го откриват.
Оказва се, че ценителите на хубаво вино вярват и в максимата, че „Животът е твърде кратък, че да пием евтино вино“.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
„Хората, които разбират от вино и искат да пият качествено вино, не се интересуват от цената. В момента червеното е най-предпочитано, Мерло най-вече е доста търсено и Совиньон Блан“, казва Саша Лазарова, управител на ресторант винарна.
В изба, разположена в сърцето на долината на река Струма, в село Логодаж се произвеждат богати вина, с фокус към местните сортове, които носят и редица международни награди.
„Такива вина, които са собствен стил, собствен характер,нали, идентичност на всяка една изба. Ние се стремим, в нашата изба се стремим поне, качеството да изпреварва цената. Така да се каже, българинът да пие „честно вино“, казва Методи Георгиев, търговски директор на винарска изба „Логодаж“.
И не само българинът, защото избата изнася вино за Западна Европа, Бразилия и Япония. А екипът се стреми да усъвършенства, надгражда и развива винопроизводството.
„Нас, обикновено като ни питат „кое ви е най-хубавото вино“ - Ами, не сме го направили още! Разбира се, що се отнася до цветовата гама - в червеният цвят, българските вина са изключително добри. Много, много добри, както на българския, така и на световния пазар. Нали, като нашите сортове, които са по долината на Струма, мелнишките сортове, така и маврудите, така и гъмзите“, обяснява Методи.
Колкото до винената култура на българина и избора на хубаво вино, той има различен поглед:
„Културата за вино не в това, дали разбира от вино, или не. За нас, по-важно е културата на вино да минава в това, по-често да пият вино. Не да пием повече вино, а да пием по-често вино! И не да кажем колко вино изпихме снощи, а какво вино изпихме!“
Умерената консумация на вино насърчава доброто настроение и е чудесен начин за релаксация. Важно е обаче да се помни, че ползите са налице само при разумна употреба, съветват експертите.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK