Близо година след завръщането им от Антарктида, Теодосий Спасов и екипът му са готови да представят един наистина нестандартен проект на зрителите. "Танцът на пингвините" е не просто документален филм, а пътуване към себе си, казват те. 

Снимка: btvnovinite.bg

Над 15 000 км – това е разстоянието, което Теодосий Спаспов изминава, за да стигне до Антарктида. И така сбъдва една своя мечта.

"Всичко започна с един телефонен разговор. Професор Пимпирев ми звънна и ми предложи да пътувам с последната експедиция. Това беше миналата година", спомня си музикантът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Там се озовават в друг свят и пред една много различна публика. 

"На края на света. В един свят, който не е за човеците, а за едни други души – прекрасни животинки, които живеят там. И се оказа, че са и доста музикални и любопитни към изкуството", твърди Теодосий Спасов. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Пингвините се оказаха прекрасна публика. Те застиваха в профил, може би, за да слушат. След което много одобрително и окуражително издаваха звук, нещо като "ко-ко-ко", ние продължавахме да свирим и те пак застиваха. Беше трогателна среща", разказва още музикантът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Още в първите дни обаче, Теодосий оставя кавала и запретва ръкави над печката, защото на Антарктида винаги има работа за вършене. 

"Заедно с Кирил Вълчев дежурихме и нахранихме 23-ма души в базата. Имахме гости и от испанската база. Много натоварен ден, изкарахме едно от най-тежките дежурства. Но е много вълнуващо и вдъхновяващо, готви за всички сродни души там", спомня си музикантът. 

Снимка: btvnovinite.bg

А когато посетиш това място, то остава в завинаги в сърцето ти.

"То е мащабно усещане – и лед, и миди, и перца от пингвини, останали от тяхното пребиваване на брега. Тюлените с техните огромни очи. Този гръм от пукане на ледник и пропадане в океана… Вятърът, тези неприятни влажни дни, мрачни и сиви. Но и прекрасните слънчеви моменти. Невероятен контраст има. Там човек наистина се преражда", посочва Теодосий Спасов. 

Посланието е "Мечтайте!" и в момента, в който мислите, че вашата мечта умира, веднага се появява вълшебството, което я реализира, казва Теодосий Спасов.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!