"В новия аранжимент на Белия дом и основно на Овалния кабинет има доста промени. Едно от важните неща е основният портрет, който Джо Байдън е сложил там – на Франклин Делано Рузвелт. Това е човекът, който се справя с Голямата депресия – най-голямата икономическа криза в световната история, както и с крайния резултат от Втората световна война. Това, което на Байдън му се налага да направи, в някакъв смисъл е подобно. Предстои му война с пандемията и намаляване на вътрешното напрежение в САЩ". Това отбеляза в предаването "Тази събота и неделя" Свилен Спасов - създател на книжната поредица за американските президенти "Власт и отговорност". 

Европа ще се успокои, след като Джо Байдън вече е президент на САЩ, прогнозира той.

"Най-атрактивна по време на встъпването в длъжност на Байдън беше младата американка, която чете поеми. Най-важната част обаче е присъствието на предходните президенти. Доналд Тръмп не отиде, защото се страхува от това, че е няма да е на първа линия и ще му се наложи да признае, че е победен, а той не обича това", посочи анализаторът.

Страхът от кризи е една от най-големите грешки на Доналд Тръмп, смята Свилен Спасов. "Когато се появи кризата с коронавируса, той беше неадекватен. Той е свикнал, всяко нещо, което не му е изгодно, да го неглижира. Не искаше да влиза в сложната част на това продължително нещо, той е по ефекта", обясни Свилен Спасов.