Един от най-търсените каскадьори в Холивуд - Адам Хортън скоро ще дойде в България. Той ще предаде опита си в Академия за каскадьори, която организират в Ню Бояна през август. „В тази събота” той разкри какви качества са необходими на един каскадьор.

„Аз изпълнявам голяма част от каскадьорските дисциплини. Тренирам много различни спортове. Например, някои от тези дисциплини са свързани с височини като скок от височина – от самолет или от сграда, катерене на високо, пазене на равновесие по тънка плоскост. Аз съм треньор по така нареченото „скай дайвинг”. Има дисциплини, свързани с вода. Като гмуркане от височина и плуване под вода. Има свързани с плавателни съдове – като джет или моторна лодка.

Има много нови видове, които се закачат на джет. Има много каскади с животни, като езда или контакт с вълци или лъвове. Каскадьорството има цял раздел, свързан с хореографии, което означава репетиране на едни и същи движения между много каскадьори и актьори. Това може да е бойна сцена с оръжия или ръкопашен бой, със саби и мечове, на коне”, сподели Хортън.

Обикновено каскадьорите трябва да работят на снимачната площадка с филмови звезди. Една от тях, с която Хортън най-често се среща, е Джерард Бътлар.

„Той е мъжкар! Не го е страх да кара бързо кола, мотор, кара лодки. Той прави почти всички бойни сцени сам! С оръжия добре борави, не го е страх да е близо до експлозии. С неговите възможности няма много неща, които да не е способен да направи! Последният филм, в който участвах с него беше „Код: Ангелът”, който снимахме в България”, каза каскадьорът.

В България той вече е снимал няколко филма. С опита си на снимачната площадка, Адам лесно може да направи класация на топ три най-смели холивудски актьори според него.

„Няколко актьори, които бих класифицирал като добри каскадьори са Том Круз, разбира се. За мен той е номер едно. Той прави поне 80% от екшън сцените сам. За последния филм на „Мисията невъзможна”, където трябва да управлява хеликоптер, той беше ходил в Нова Зеландия, за да се упражнява на въздушна акробатика. Той е феноменален шофьор, с мотори също. Има разрешително за скачане с парашут. Той просто е номер едно! Вторият за мен, известен с бойните си сцени, е Джеки Чан. Той винаги сам заснема всички сцени, независимо дали са свързани с падане. И Джейсън Стейтъм също е много способен на тема каскади”, допълни той.


За всеки, който иска да се впусне в подобно приключение, скоро в Ню Бояна организират Академия за каскадьори, в която Адам Хортън ще предаде и най-тънките хватки.

А за да си добър каскадьор Адам казва, че ти трябват три неща – добра подготовка, желание и екип, на който да вярваш.