Иван Костадинов е само на 29, а вече има зад гърба си повече от 20 филма. Партнирал си е с някои от най-известните холивудски актьори. Историята на успеха му започва преди седем години – като състезател по лека атлетика и борба.

Случайно или не, Иван получава предложение да стане каскадьор във филми.

Първият му филм е „Непобедимите 2“.

„Не знаех къде отивам, какво ще снимам и какво ще правя. Знаех, че съм каскадьор и ме викат за каскадьор – разказва той. – Отивам по-рано на терена и... няма никой. Бях в 6 без 15 ч. В 6 без 5 дойде Сталоун сам, да си огледа терена. И аз го гледам, и той ме гледа... И тогава разбрах, че нещо може да се случи, че не е виновна държавата – нали всеки обвинява България. Не, България ти дава всичко. Въпросът е да си го вземеш“.

А Иван взима всичко, което му предлага киното. След дебюта си на големия екран получава покана да партнира на Мел Гибсън в екшъна „Непобедимите 3“.

„Специално тази роля беше една от най-желаните, понеже си между всички най-големи актьори. Имаше доста желаещи за мястото. А аз бях нает като каскадьор, снимахме във Варна тогава. Обаче в обедната почивка ме извика координаторът на каскадите. Имаше три актьорски тенти до терена, влизаме в едната и... Сталоун чака там в обедната си почивка. Усмихна се и ми каза: „Добре дошъл в отбора, ти ще играеш еди-кой си“.

В началото мислел, че се шегуват с него.

„Трябва да го гониш този късмет. Ти ако не го гониш, той няма да дойде да те дърпа за коланчето и да каже: „Тук съм, вземи ме“.

Професията му крие немалко рискове.

В сцена с бой с Джейсън Стейтъм трябвало да мине през стената с него. „Там си разкъсах лявото рамо, цялото“, разказва Иван.

След операцията лекарите му казват, че трябва да се възстановява в продължение на шест месеца. Връща се на снимачната площадка обаче след шест седмици.

„Хората са те избрали и са ти гласували доверие – оправдай го! – обяснява той. – Ние гоним адреналина. Ако го няма адреналина, нещо опасно – то тогава не е истинско. Каскадьорът не е човек, който отива, хвърля се, начупва се и си тръгва. Точно обратното – каскадьорът трябва да направи шест дубъла, да си почине в хотела и на сутринта да направи нещо друго, още по-откачено“.

Днес Иван Костадинов е един от успешните каскадьори в десетки Холивудски продукции.

Работил е и с Джерард Бътлър, с две от големите звезди на Боливуд, с Даниел Ву.

Всички са много големи хора преди всичко. Хората си мислят, че са звезди и ще се надуват. Но няма как да обърнеш внимание на всички. Невъзможно е. Хората трябва да разберат, че който и да е, си има лично пространство преди всичко“.

Снимка: bTV

През последните три години разделя живота си между Съединените щати и България.

Много искам това, което науча и направя, да мога да го върна тук“, казва Иван, който по образование всъщност е преподавател по физическа култура.

Преди няколко години основава Българска кеч федерация. Сбъдва се и една от най-големите му мечти – Световната кеч федерация го кани да се бие за тях.

А съвсем скоро започва работа по свой филм.

„Сега разбирам колко не зная. Колко много още можеш да направиш. Много е приятно, когато правиш за другите нещо. Когато го правиш само за себе си, то е някакъв вид егоизъм. И накрая ще те изяде теб“, казва Иван.

Вижте още във видеото: