Най-добрата гледка идва след най-трудното изкачване, в такива моменти човек „вижда“ със сърцето си и чак след това осмисля, сподели адвокат Стефан Стефанов - единият от двамата българи, изкачили К2, в предаването „Тази събота и неделя“. 

„С Боян Петров имам две ходения в планината и много разговори. Първата ми експедиция до Еверест от север беше планувана с негово съдействие, даде ми ценни съвети“, каза още Стефан Стефанов.

Страховитият К2 - най-голямото изпитание на алпинистите

Снимка: btvnovinite.bg

В азиатската планина Каракорум, между Китай и Пакистан, стои K2 - вторият по височина връх на Земята - 8 611 метра. Редом с Анапурна, той е сред най-трудните за изкачване, и най-опасните. Считан е от алпинистите за най-голямо постижение на алпинизма през зимата.

От общо 117 експедиции от 1902 г. до 2019 г. по-малко от 400 души успяват да го достигнат и да се върнат живи, за да разказват. К2 е толкова недостъпен, че повече хора са били в Космоса, отколкото на върха.

Снимка: btvnovinite.bg

В Дивата планина, както е наричан, умира 1 от всеки 4, опитали се да го достигнат. Казват, че макар и да няма глас, планината говори, а най-добрият урок, който получават алпинистите там е да се научат как да я слушат. 

Първата експедиция към К2 с участието на българи се провежда през 2005 г., когато Дойчин Боянов, Боян Петров, Иван Темелков и Любомир Младенов като лекар, са част от смесена полско-българска група. На 22.07.2005 г. Боян Петров и Дойчин Боянов достигат до 461 м. под финалната цел. Времето трайно се разваля и щурмът е прекратен. 

Снимка: btvnovinite.bg

11 години по-късно първото българско изкачване на осемхилядника е факт. На 31 юли 2014 г. покорявайки К2 Боян Петров става и първият българин, изкачил 3 осемхилядника за 100 дни.

Така Боян става единственият така наречен "дабъл хедър" за сезона, като само за 8 дни успява да изкачи не само К2, но преди това и Броуд пик. С бързината си той поставя световен рекорд. 

Три години след Боян, Стефан Стефанов става вторият българин успял да стъпи на непокорния връх като част от международна експедиция. В нея участват 10 алпинисти, 6 непалски шерпи и 3-ма планинари от Пакистан. 

Снимка: btvnovinite.bg

За Стефан Стефанов това е втори осемхилядник в рамките на същата година. На 15 май 2019 г. той успява да изкачи и третия по височина връх в света – Кангчендзьонга, а година по-рано успява да види света и от Еверест. 

Общо 14 са осемхилядниците в света. До 2020 г. всички те са били покоряване и през зимата, без един - К2.  До този момент над 5400 души са успели да изкачат Еверест, но под 250 са тези, които успяват да достигнат К2.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!