Поведението ни относно предоставянето на военна помощ от България за Украйна е устойчиво. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ лидерът на „Български възходСтефан Янев. Позицията ми няма нищо общо с посещението ми в САЩ, уточни той.

„Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна“. Това каза  Янев пред bTV часове след началото на войната в Украйна в качеството си на военен министър на отбраната в кабинета „Петков“.

След това беше отстранен от поста заради това изказване и основа своя партия – „Български възход“. В 48-ото Народно събрание политическата формация на Янев подкрепя решението България да изпрати военна помощ на Украйна.

„Изборът на България – геостратегическият избор, принадлежността към Европейския съюз към НАТО, е нещо, което не бива да се разглежда и да се поставя под съмнение. Оттук нататък геополитически избор е кое е жертва и кой е агресорът. В тази война е ясно от самото начало, този отговор е даден. Това, което съм имал предвид тогава, е начина, по който беше формулирана българската политика, и опита да се проведе този тип решения в Народното събрание“, обясни лидерът на „Български възход“.

Той даде за пример и последната позиция на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че има опасност НАТО да бъде въвлечена във войната между Русия и Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото!