Във Варна започва интересен маратон. Освен че ще тичат в Морската градина, участниците ще могат да видят на живо част от китайските традиции. Късметлия пък ще спечели пътуване до Китай.

Инициативата е по случай 15-ата годишнина от побратимяването на китайския град Нинбо и морската столица и се организира от Китайския културен център. Специален гост е ултрамаратонецът Краси Георгиев.

„Искаме да разберем повече за китайската култура. Решихме да направим подобно събитие, където ще има много изненади и награди”, разказа в „Тази събота” Краси Георгиев.

"Открий Нинбо" предвижда отбори от трима или четирима участници, които трябва да преминат по 5-километров маршрут в Морската градина. По цялото трасе ще бъдат представени множество традиции на древен Китай.

На специално изградени от организаторите места участниците ще се снимат, а снимките ще бъдат качвани в социалните мрежи, където ще набират харесвания от виртуалната аудитория.

Отборът с най-много одобрения, най-бързият отбор и отборът с най-оригинална снимка ще се борят за голямата награда, а именно пътуване до град Нинбо.

След забавното състезание всички ще имат възможност да се насладят на демонстрации на китайски бойни изкуства, на мелодии от традиционни инструменти, както и представяне на китайски народни носии.

Всеки любител на чуждите езици ще може да посети шатрата, в която ще се демонстрира изписване на китайски йероглифи и дори да пробва да изпише името си под наставленията на инструктори.