Блокираните в снежен капан в Родопите са спасени. Пробивът до бедстващите хора през преспите при Върховръх стана с помощта на тежка верижна техника.

Снимка: btvnovinite.bg

Спасителната операция беше извършена от снегопочистваща фирма и приятели на едно от блокираните семейства.

Ангел Байрактаров разказа, че веднага, след като разбрали, че в хижата има малко дете и 8-месечно бебе са се организирали да тръгнат. По думите му първоначално тръгнали пеша – с памперси за бебето и малко храна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Успяхме да стигнем, преминахме през 3-метрови преспи, само че не успяхме да се върнем, защото очаквахме след нас да минат с булдозер и снегопочистваща техника. Оказа се, че нямат възможност това да се случи заради високите преспи. Затова петима души останахме в хотела“, каза мъжът и допълни, че след 3 дни без пробив до тях – са се обърнали към техни приятели с танк.

Танковата бригада разказаха, че са тръгнали на спасителната акция, защото провизиите на бедстващите вече били изчерпани, а приятелите им – отчаяни. Запрян Костадинов обясни, че има бойната машина от около година, купил я от военен завод.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябват хора за тези операции, може да закъсаш, сам не се тръгва. Посрещнаха ни радостно. Жената на нашия приятел, като ни видя се успокои“, допълни Венелин Галев.