Блокираните в снежен капан в Родопите на Върховръх и село Скобелево са спасени. Пробивът до бедстващите хора през преспите в Родопите стана с помощта на тежка верижна техника.

Верижен булдозер и военна машина МТ-ЛБ успяха да проправят 15-километров път покрит с метър и половина сняг. Семейството с 8-месечно бебе вече пътува към дома си.

След два дни проправяне на път през снега, спасителният верижен булдозер стигна до целта и отъпка пътя, по който блокираните 14 човека да слязат от планината.

Още следобед първите коли от Връховръх последваха тежката техника. Семейството с бебето побърза да се прибере вкъщи. На помощ дойде цяла военна машина, карана от приятели на семейството.

Малко преди да освободи пътя за туристите, булдозерът свърза света с потъналото в преспите село Скобелево, обитавано от 40 души. Няколко мъже от Перущица и района им доставиха хляб.

На няколко пъти в преспите закъсаха и автомобилите на bTV и се наложи танк да ни изведе на по-отъпкан сняг.

Над 15 са закъсалите коли край Скобелево през последните дни.

Хора от снегопочистващи фирми съветват любителите на приключения да не ползват пътя Перущица - Върховръх и в момента заради участъци с мокър дълбок сняг.