Апартамент на 16-ия етаж бе изпепелен в Стара Загора. Въпреки трудностите, огнеборците успяха да овладеят огнената стихия. Техниката се пренася на ръце до 16 етаж, тъй като при такива пожари не трябва да се използва асансьор.

„Пожарът беше доста сложен, не се случва често в ежедневието пожар на толкова висока сграда. След сигнала реагирахме на повикването с един пожарен автомибил и един лек щабен автомобил. По време на движението още видяхме бурно развилия се пожар и извикахме още пожарна автомеханична стълба и още един екип“, разказва инспектор Иван Иванов в предаването „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трудностите бяха в това, че при такива пожари не се използва асансьор, защото електричеството се изключва.  Необходимо беше да се построи шлангова линия по стълбището до 16 етаж, да се осъществи евакуация на един доста голям жилищен блок“, допълва той.  

При инцидента няма пострадали хора и ранени.

„След като пристигнахме се качихме на 16 етаж, което никак не беше леко, защото оборудването на един пожарникар е над 25 кг. Когато пристигнахме, човекът от горящия апартамент беше на долното ниво на етажа, където нямаше задимяване. В съседство е имало семейство с малки деца, които бяха се изтеглили, така че можехме да работим спокойно, без да мислим за тяхната евакуация“, отбелязва и друг пожарникар от екипа.  

Снимка: btvnovinite.bg

При гасенето на пожара са използвани над 10 тона вода. Първоначалната версия за пожара е, че огънят е тръгнал от кухнята, където се е запалило нагорещено олио на котлон.

Съветът на огнеборците е когато се запали олио, да не се хвърля вода, защото това още повече разпалва огъня. Те препоръчват да се запази самообладание, да се намокри хавлия и с нея да се покрие запаленото олио.

Сезонът в момента е пожаро опасен заради високите температури.

„Ежедневно реагираме на доста сигнали, призовавам хората да бъдат внимателни и отговорни, ако видят пожар да не го подминават, а да помогнат“, посочи инспектор Иван Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!