„Чарлз - сърце на крал“ – така се казва новата биографична книга, чийто автор е Катрин Майер. Книгата е от най-продаваните във Великобритания, а Катрин е близка приятелка на Чарлз и човек, който може да разкаже много за това, какъв е той извън прожекторите на камерите и официалния протокол.

В англоезичния свят Каролеанската епоха се отнася за времето на царуването на Чарлз II между 1660–1685 г. Периодът е известен с разцвета на науката и изкуствата след Реставрацията - единствения момент в британската история, в който в страната е имало републиканска форма на управление в продължение на 19 години. Въпросът, който много историци и биографи си задават е дали ще преживее светът нова каролеанска епоха при крал Чарлз III.

„Крал Чарлс III всъщност няма много време да остави свой отпечатък в епохата. Тук има два аспекта - това, което той иска да бъде, и това, което ще бъде. От негова перспектива той иска да бъде много активен монарх, който да е много повече ангажиран, отколкото неговата майка. Не се срамува да заявява позициите си и вижданията си. Това не е същото като да нарушава неутралитета на институцията, защото това не е партийна или политическа позиция, но са позициите, зад които той стои от много години - като например позициите му за опазването на природата. Но той няма да го направи толкова, давайки публични речи, колкото лобирайки. Другият отпечатък е възможно да бъде криза, хаос и загуба на популярност, защото той идва на трона в един доста сложен момент“, разказва кралският биограф Катрин Майер.

Трудно е да се събере цялата сложност на личността на новия британски крал между две корици на книга. За да го направиш, трябва да го познаваш отблизо и да имаш възможност безпристрастно да направиш оценка на това, което виждаш. През целия си си живот Чарлз е в очите на обществеността, но въпреки това остава енигма. Той е роден да бъде крал, но се цели много по-високо. През погледа на Катрин Майер, която познава новия крал лично и много добре, неговият образ изглежда по-различно.

„Едно от нещата, които намирам за забележителни, е колко непознат всъщност е този мъж, въпреки че израства пред очите на обществото и живее публичен живот. Имаше наистина забавна серия от инциденти в периода на възкачването му на трона, свързани не един или два пъти с писалката му. Хората бяха доста изненадани да го видят такъв, но за мен това беше той. Това си беше абсолютно натуралния, класически Чарлз. Той е многопластов - от една страна е много търпелив, но и много бързо показва и своето нетърпение. Той е изключително човечен - по начин, който трудно може да се види у неговата майка. И в зависимост от това кое показва, хората или харесват, или не харесват това. Но истината е, че можете да го „прочетете“ много по-ясно. Хората могат да видят една изключителна многостранна личност с много силна емоционалност, повече отколкото хората очакват“, казва още Катрин Майер.