Миналата седмица всички вперихме очи в Космоса. Това обаче не спира да прави повече от 30 години един български професор в Харвард. Проф. Димитър Съселов е директор на Центъра по произход на живота и е направил открития, които имат значение за целия свят. 

През 1998 г. е поканен от престижния университет да бъде главен лектор в Департамента по астрономия на университета. За него изминалата седмица също беше вълнуваща с първата успешна мисия до Международната космическа станция на частната компания “Спейс Екс”.

“Основните цели на частната компания е да създаде инфраструктурата – т.е. ракети и всичките, свързани с това инфраструктурни задачи, за да се стигне до заселване на планетата Марс. По-важното е, че преди да се стигне до заселването, ще се стигне до много по-сериозно изследване на повърхността на планетата”, смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Съселов от геологична гледна точка Марс е близка до Земята през първите 500 000 г. и милиард години от създаването на Слънчевата система. Според него изследването на “съседката” ни може да покаже, че е имало не само живот - ще помогне на експертите да разберат как са протекли процесите в началото на живота на Земята.

“Оказва се, че е много по-лесно да уточним всички тези детайли с изследване на Марс, отколкото тук на Земята”, споделя той и допълни, че мисията на “Спейс Екс” е дала началото на по-ниските цени за пътуване в Космоса. 

Снимка: btvnovinite.bg

Когато обаче хората покоряват нови територии, те ги правят тяхно притежание. Това поставя въпросa за конкуренцията между САЩ и Русия в Космоса и тяхната борба за надмощие в тези междузвездни пространства. Съселов уточни, че в момента от легална гледна точка не е ясно как може да се използва Космоса. Той смята, че малко хора се занимават с това да създадат нови услови и нови закони това да се случи. 

Въпросът най-вероятно тепърва предстои да бъде дискутиран. Дотогава имаме да отговорим и на други. Например дали има живот извън Земята? Преди няколко години проф. Съселов и неговите колеги правят откритие, с което променят представите ни за вселената.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите събират данни вследствие с разработения от проф. Съселов "транзитен метод" за изследване на Космоса посредством гигантски телескопи, които притежава само НАСА. Затова и за техните мисии те работят в сътрудничество с Харвардския университет и екипа на проф. Съселов. А там все по-често се срещат българи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Може би след време отново ще можем да се похвалим с български имена и в необятното пространство.