„Къщата без пирони” – така наричат Лафчиевата къща в Дряново. Известна е с това име, защото във времената, в които е строена – 1840 г. с майстор Кольо Гайтарджията, такава е била своеобразната мода – дипли и дюбели правят връзката между дървените части. Отново без пирони Кольо Фичето построява Покрития мост в Ловеч.

Зад стените си, Лафчиевата къща пази спомени за славното минало на Дряново.

Снимка: bTV

„Всъщност под един покрив са две къщи - на двамата собственици - Лафчиеви и Переви. Последният собственик на Лафчиева къща не е имал наследници и няколко седмици преди смъртта си, той подарява къщата на община Дряново. През 1984 г. е направена реставрация на къщата и е предоставена на Историческия музей, където ние представяме експозиция „Градски бит от края на XIX и началото на XX век”, разказва уредникът от музея в Дряново Емилия Михайлова.

И Лафчиеви, и Переви били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата „Св. Троица”, която се намира на метри от къщата.

Снимка: bTV

Стефан Лафчиев е завършил Физико-математическия факултет в Одеса и по-късно е народен представител, секретар на Министерството на народното просвещение по времето на Иван Вазов, също така е основател на Българския червен кръст и председател на езико-математическото дружество.

Снимка: bTV

Другият брат – Боби Лафчиев, има книжарница и печатница в родния град. На него дължим първите цветни картички, които показват Дряновския манастир. Става народен представител, участва в различни банки.

Днес Къщата без пирони е уникален архитектурен комплекс и национален паметник на културата.