„Смятам, че турският президент Реджеп Ердоган ще промени намеренията си след срещата с руския Владимир Путин. Сега вероятно ще утихне малко кризата“. Това каза в предаването „Тази събота“ експертът по сигурността Славчо Велков в отговор на въпроса използва ли Ердоган бежанците, за да прави политика.

Според него гаранция за сигурността на нашата граница не е друго, а стремежът на турския президент да провежда политика на неосманизъм – не му трябват афганистанци и пакистанци на територия на България.

„Той с досада прие Шарл Мишел (председател на Европейския съвет), а Урсула фон дер Лайен даже на я знае по име (председател на Европейската комисия)“, коментира Велков.

По думите му ние все пак трябва да отбраняваме границата си, както го правят гърците, ако това се наложи.

Велков коментира и казуса с медицинските сестри, които се барикадираха за 30 часа в една от сградите на Народното събрание – бившия Партиен дом.

„Стопанин на двете сгради на НС е председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, а за реда в комисиите отговарят техните председатели – за здравната комисия – Даниела Дариткова. Учуден съм от коментара на г-жа Дариткова.

НСО само охранява сградата. Те трябваше да занесат сандвичи и вода на тези жени, да се обадят на стопанина – г-жа Караянчева, и да я питат какво да правят в тази ситуация. Явно има и дефицит на хора, които са обучени за водене на преговори“, каза Велков.

Вижте повече във видеото!