Бурна заседание на комисията по култура на парламента се проведе тази седмица. Темата, поставена от „Възраждане“ - да има ли задължителни квоти за българска музика в държавното радио и държавната телевизия.

В дискусията участваха и звезди на българската естрада. Позицията на народният представител от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта провокира шумна реакция от тяхна страна.

„Спасителните квоти са за некадърници. Всякакви ограничения и квоти са нещо неправилно. Да гласуваме да има стимул за българския фолклор, защото той е истински и автентичен", заяви по време на дебатите Ицо Хазарта. 

Той предложи да има стимул само за българския фолклор, защото е истински и автентичен. Това предизвика реакция от естрадните изпълнители и особено от Здравко Желязков от дует „Ритон“.

Друг певец и депутат от управляващата коалиция  - Стоян Михалев от „Демократична България“, коментира скандалът в комисията по култура, в „Тази неделя“.

Михалев като обясни, че на българските изпълнители им трябват мерки за стимул на българската музика.

„Аз съм от хората, които води тази битка за достойно място на българските автори в българския ефир. Значи ще започна от там, че ако състоянието на българската музика, присъствието и в българския ефир на беше на критичния минимум, а щях да Ви кажа, че много по важно за мен е свободният пазар и всеки да се оправя според качествата си. Но в момента говорим за екзистенциален проблем, тоест за заличаване, за изчезване. По тази причина смятам, че трябва да има решение в тази посока“, смята Михалев.  

Трябва да се променят тарифите, обидно е да се плащат 2 стотинки на минута за излъчена песен, смята Стоян Михалев.

Процентът за авторски права трябва да се вдигне, но няма да реши много от проблемите, затова ни трябва пакет от мерки, в коалицията имаме разбирателство, че ще работим по тях, увери Михалев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!