Вече дни наред продължава напрежението в Габрово, след като продавач в денонощен магазин бе нападнат от трима мъже от ромски произход.

В четвъртък вечерта протестиращите в защита на бития влязоха в сблъсък с жандармерията. Те се опитаха да пробият кордона на органите на реда, за да влязат в ромски жилища в района на бившата фабрика за консерви. Бяха хвърлени димки и камъни, а при безредиците пострадаха полицейски служител и двама журналисти.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше в Габрово през изминалите 48 часа, призова за спокойствие и призна, че гневът на хората е справедлив.

От Дубровник, където участва в икономическия форум „16+1, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на полицията в Габрово Борислав Бончев и я получи.

Протестът в петък вечерта премина мирно. За това помогна и жест на жандармеристите, които в напрегнат момент свалиха каските и щитовете си.

За тази вечер се очаква най-голямата демонстрация, в която ще се включат и хора от други градове.

В протеста за първи път ще участва и Венцислав Иванов, пострадалият мъж от боя на 7 април вечерта. Той не знае кой и защо е пуснал записа от боя три дни по-късно. Надява се обаче хора, които си мислят, че могат да се държат агресивно на обществени места, да си вземат поука.

Снимка: Ладислав Цветков

Иванов е категоричен, че не е проявил пръв агресия към ромите, нито да ги е обиждал.

Кметът на Габрово Таня Христова призова всички габровци да пазят Габрово.

Снимка: Ладислав Цветков

„В тази конкретна ситуация невинен няма. И като хора, и като институции очевидно ние сме допуснали грешки и те са се трупали в годините. И това натрупано напрежение беше провокирано от един побой, който отпуши тази енергия”, коментира днес кметът на Габрово.

Вижте повече във видеото!