Вече има съгласие в Общинския съвет на София за обособяване на площад "Героите на Украйна" пред Руското посолство, обяви вчера за bTV Найо Тицин. Решението ще бъде гласувано през новата седмица на заседание на Общинския съвет. Каква подкрепа ще събере, ще разберем сега от Румяна Стоилкова

Иво Божков, който е общински съветник от ПГ "Демократична България - Обединение" смята, че подобен площад трябва да има, за да се покаже символична подкрепа за Украйна, която е нападната от Русия.

Така ще покажем тази истина в очите на руското посолство, което е представител на Руската федерация в България. Това ще е най-малкото , което можем да направим, за да отдадем почит към героите в Украйна“, добави той и обясни, че България трябва да предостави и военна помощ на Киев.

Според общинския съветник от ПГ "БСП за България" Иван Виделов подобно наименование на площад в София ще е провокация.

„Нашата позиция е, че именуването на какъвто и да е обект на столична община следва определени процедури. В случая се касае по спешност да се вземе решение, което не е обсъдено с гражданите на района, гражданите на столицата“, смята Виделов.

Освен това според него в София има традиция да се именуват улици на хора, направили нещо значимо за столицата ни.

Божков пък обясни, че не става дума за провокация, а става дума за показване на истината в очите на света и в очите на агресора.

Вижте още във видеото.