Виктория Йео (Vittoria Yeo) е сред любимите ученици на Райна Кабаиванска. Родена е в далечен Сеул през 1980г. На 25-годишна възраст, със съвсем малко познания по италиански език, се премества в Италия, за да открие своя професионален път като оперна певица. Днес, въпреки източния си произход, е успяла да пребори голяма част от европейската си конкуренция и да се нареди сред най-обещаващите оперни певици на Стария континент.

Срещнахме се с Виктория броени минути преди да влезе в ролята на Чо-Чо-сан от "Мадам Бътерфлай" на сцената на античния театър в Пловдив. Ролята е много важна за нея. По нея е работила заедно с Райна Кабаиванска още в първите години на запознанството им. Това е и може би най-разпознаваемата роля на самата българска прима.

Затова моментът е специален. Като Мадам Бътерфлай, Виктория ще отбележи на сцената 20-годишнината от създаването на Майсторския клас на Райна Кабаиванска. ХХ международен клас на Райна Кабаиванска е част и от календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Имахме възможност за много кратко да поговорим с нея, но въпреки това тя прие екипа ни с отворено сърце и уважение. Разказът ѝ беше емоционален. Младо момиче от Източния свят иска да превземе сърцето на Европа с гласа си.

Виктория разказа, че била срамежливо момиче. 

Оперното изкуство не присъства в семейството ѝ в детските ѝ години. Разказва, че живота ѝ на Корейския полуостров бил скромен. Никога не си е представяла, че ще стане оперна певица. Дори не е подозирала, че именно на сцената ще открие себе си. 

"Аз просто исках да пея. Толкова много ми харесваше да пея, изпитвах безгранично желание, но дори не знаех дали имам подходящ глас за опера", споделя Витория.

„В началото беше много трудно в Италия. Вече беше пълно с конкуренция от цяла Европа, а и аз идвах от Източния свят“, добавя тя. 

Идвайки в Италия, още преди да се качи на голяма сцена, среща и съпруга си. Запознават се като студенти. И той е певец, и също като нея кореец. До сега не са пяли заедно на сцена, но партьорството им в личния живот вдъхновява и двамата и им носи необходимата подкрепа. Заживяват в град Пиаченца, Северна Италия.

"Това е едно малко градче, разположено в земите на Джузепе Верди - неговият край", допълва Виктория.

След като завърша Музикалната консерватория в Парма, Виктория се записва за Майсторски клас в Сиена. Така за първи път се среща с Райна Кабаиванска. 

„Нейните първи думи към мен ще останат завинаги в съзнанието ми. Тя ми каза: "Ти си голям артист! Ти трябва да пееш! Аз ще те издърпам! Ще ти помогна!“, разказва още Виктория Йео. 

От тогава и до днес, Райна Кабаиванска е сред най-важните хора в живота на оперното сопрано. Виктория споделя, че в началото на кариерата си много се е лутала, но Райна Кабаиванска успяла да я насочи към най-добрия за нея път. 

Снимка: btvnovinite.bg

"В една кариера и изобщо в живота на един човек винаги настъпват трудни моменти и аз съм имала такива – тогава винаги се е явявала тя и ми е помагала да преодолея кризисите си. Най-голямата трудност за артисти като мен от Изтока е да намерят работа в Италия, след като завършат обучение. Това е наистина изключително трудно там, но тя винаги ми е казвала: "Не, ти си артист! Ти ще останеш тук! Ще успееш! Рано или късно ще се появи твоя шанс! И после като по чудо се появи една възможност и започнах да работя с Маестро Мути и от там нещата тръгнаха", разказва Виктория

Затова и България днес е много скъпа на оперната певица.

"Точно преди 10 години, когато аз така силно очаквах своя първи дебют, работихме заедно с Райна Кабаиванска по тази роля, която ще изиграя тук. Това е ролята, в която най-много мога да дам на публиката. Изключително интересно ми е винаги да играя Мадам Бътерфлай. Това е една любовна история. Една жена разказва какъв е нейният сън, каква мечта има. Така че аз много се надявам в ролята на мадам Бътерфлай да достигна до публиката. Да пее човек тук, в този древен театър, това наистина ми дава една изключително силна емоция.

"Не съм за първи път в България. За първи път бях тук в София за Майсторския клас на Райна Кабаиванска преди много години. Аз чувствам България много близка. Корея е моята родина. Италия ми е като втора родина. България вече я чувствам като третата най-близка до сърцето ми страна, защото кариерата ми започна благодарение на Райна Кабаиванска, която е българка. Благодарна съм за всеки път, когато мога да дойда в България", споделя още Виктория Йео.