Шанс за нов живот за една от емблемите на Варна - рушащата се от десетилетия сграда на бившата Софийска банка има нов собственик, който обещава да върне някогашния й блясък. 

"Преслав" е главната улица на Варна още от турско време. Сградите тук са дело на най-известните варненски архитекти от края на 19-ти и началото на 20-ти век, а архитектурата е образец за времето си. "Преслав" е от малкото варненски улици, запазили и до днес облика на стара Варна, макар и вече да е по-скоро тиха, малка уличка, а не главен търговски център на града.

През 1922 година най-известният варненски архитект от началото на миналия век Дабко Дабков строи своя шедьовър тук - сградата на Софийската банка. Поръчана е от братя Илчеви, известни предприемачи и акционери в банката. А уникалната украса е дело на скулптора Кирил Шиваров.

Снимка: btvnovinite.bg

"В случая той украсява на нивото на атиката сградата с една алегорична композиция, която представя древноримския бог покровител на търговците и банкерите Меркурий, възседнал орел", обяснява краеведът Християн Облаков.

Сградата за кратко е банка, после става известният хотел "София палас". Интересното е, че на същото място хотел е имало и в края на 19-ти век.

"Това е бил старият хотел "Русия" като любопитното е, че този хотел е ползван от Иван Вазов през 1890 г. при първото му идване във Варна и тук той пише пътеписа посветен на нашия град, а именно "Един наш черноморски бисер", обяснява още краеведът.

Снимка: btvnovinite.bg

През социализма в сградата се помещава Държавната спестовна каса. След промените започват препродажби, а ценното здание бавно започва да се руши. 

Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите във Варна, отбелязва, че сградата е частично самосрутена и колкото времето минава, толкова повече средства ще са нужни за възстановяването й.

Отвътре сградата е в тежко аварийно състояние. Запазено е само вътрешното стълбище, а на места дори таванът се е срутил.

Сградата е паметник на културата. По закон собственикът е длъжен да я пази и ремонтира, но Софийската банка е изоставена вече близо три десетилетия. До тази есен.

"В крайна сметка има нов собственик, който категорично заяви, че е купил нарочно сградата, за да я реставрира, а не да я събори. Функцията й така или иначе е обществена, ще стане офис сграда, то и преди е била обществена - банка. Фасадата към улицата ще бъде реставрирана, а задната част конструкцията е силно компрометирана и ще бъде изградена наново", обясни Виктор Бузев, главен архитект на Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Зданието в момента е обезопасено отвън. Предстои да започне същинският ремонт. Очаква се до началото на 2020-та той да приключи и бившата Софийска банка отново да приема посетители - с нова визия и нова функция. 

*Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!