Плахо започва сезонът по морето. За майските празници готови да отворят са между 40% и 45 % от местата за настаняване по Черноморието. Това показват изчисленията на Института за анализи и оценки в туризма. Реално обаче туристи ще има в малка част от базите.

Въпреки отказаните резервации, почиващи през празничния уикенд все пак ще има.

В Созопол туристите са повече, но идват само за нощувка – две. Почиващите са предимно от столицата.

Единици са базите, отворили за почивните дни по Северното Черноморие.  В Балчик са едва три хотелите, които имат резервирани по няколко стаи от българи, въпреки 20-те процента по-ниски цени.

И в Кранево ситуацията е идентична. В някои хотели очакват първите туристи, макар и само за две нощувки. В други направените резервации са отменени в последния момент.

Наред с българските туристи, на Север основно разчитат на румънци. Но все още не е ясно кога те ще могат да почиват у нас.

Вчера получихме сигнал от наш зрител, че багер е разровил пясъчните дюни в Ахтопол. Мястото попада в две защитени зони. Управителят на плажа коментира пред bTV, че това бил единственият начин да се почисти плажа и да се постави нова дървена скара. В министерството на туризма не е постъпил сигнал за това нарушение.

Плажовете трябва да са готови за посетители до 1 юни.