Семейство артисти от Украйна ще представят изкуството си на театрален фестивал в Габрово, но разделени. Тя - на българска сцена, а той - на украинска земя. Идват у нас преди три седмици заедно с театралната трупа на Николаевския художествен академичен театър.

"Моят мъж е актьор в същия театър. Той трябваше да играе на 4 април на фестивала тук в Габрово", каза Альона.

Вместо това остава да брани Украйна. Организаторите на фестивала "Соло Акт" обаче им дават криле.

"Няма да участват във конкурсната програма, но важното е някак си да дадем подкрепата си. Всъщност душевно те не са спокойни, защото войната продължава", каза Петко Койчев, директор на Драматичен театър" Рачо Стоянов", Габрово.

"Дори ми се струва, че сега тук този спектакъл - даже във формата, в който ще бъде показан - ще бъде повече за вашите зрители. Това са неговите любов и благодарност към вас - към хората, към града, към тези, които ни приеха и се грижат за нас", каза Альона.

Така идеята на съпруга Андрей, родила се на бойното поле - да изпрати на запис монолога си "Изповед" и да участва - е не само посрещната, но и сбъдната. 

Официалното откриване на международния театрален фестивал "Соло Акт" е днес. Селектирани за участие са 13 представления. С химна на Украйна семейството и колегите на Андрей, както и българите, подали им ръка, ще изпратят своето послание за мир.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!