Свидетелски разказ на Би Би Си от предградията на Киев показва, че Русия се опитва да прикрие убийствата на цивилни граждани в Украйна.

В материала са публикувани и множество снимки и клипове, на които се виждат труповете, останали след руската армия при опита за завладяване на Киев.

„Преброихме общо 13 тела в тази кошмарна отсечка път на входа на Киев. Най-малко две от тях са на цивилни“, започва материалът на Би Би Си. От останалите тела само две са с отличителни военни униформи на ураинската армия.

Екипът на Би Би Си успява да стигне до основната магистрала Е-40, която влиза в Киев. Тази отсечка е освободена от руснаците едва 10 часа по-рано, поради което следите от набезите им са все още видими при пристигането на екипа.

Руснаците били отблъснати след няколкодневни сражения на магистралата, а след тях оставили труповете на жертвите си.

Цивилни опитали да се предадат, последвал разстрел

Две от телата са на Максим Йовенко и съпругата му Ксеня – двойка, които били част от цивилен конвой от 10 автомобила, които се опитвали да напуснат Киев.

Екипът на Би Би Си открива телата им все още на пътя, макар да са починали още на 7 март. „Колата изглежда като обгоряла черупка. До нея виждаме изгорелите и усукани останки на човешко тяло, което едвам може да бъде разпознато като мъж. Сватбената му халка все още е на пръста му. Вътре в автомобила са изпепелените останки на жена. Устата ѝ е отворена сякаш за писък“, пише Би Би Си.

Смъртта на Максим и Ксеня е записана на видео от украински дрон, на което се вижда, че те опитали да се предадат, но били разстреляни без милост от руските военни.

Прикриване на следите

Русия се опитва да прикрие убийството на цивилни граждани в Украйна, като пали останките им, пише изданието.

Останалите тела по отсечката от магистралата били или обгорели, или с натрупани около тях автомобилни гуми, които да послужат като гориво за огъня. По някои от телата има следи от опити за подпалване.

Журналистите от Би Би Си определят гледката като „местопрестъпление“, от което трябва да бъдат събрани всички доказателства, които да послужат на едно бъдещо разследване след края на войната.

„Законите на войната пазят цивилните граждани. Когато те бъдат убити в нарушение на тези закони, тогава говорим за военни престъпления“, посочват от Би Би Си.