Бъдещето или ще е зелено, или няма да има бъдеще. На една опустошена планета какво значение има колко ще струва млякото или кой къде работа, като няма къде да живеем.

Това заяви в студиото на „Тази събота“ министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Планът за устойчивост и развитие на България е с много голям компонент на зелената част във връзка с нисковъглеродната икономика, биоразнобразието, устойчивото земеделие. Това са трите основни стълба, които са в рамките на Зелена България. Имаше задължение за този План, поне 37% да бъде в частта на зеления компонент“, добави той.

По думите на Сандов ЕС е заложил достатъчно механизми за контрол и прозрачност на изплащане на средствата по Плана, защото това са публични средства и освен това може да се наложи да ги връщаме, ако не се справяме.

„Този План успя да получи зелена света чак след като успя да отключи два процеса – единият от които е върховенството на закона и гаранцията, че България има гаранцията за самоконтрол, което гарантира контролът и върху харченето на европейски средства“, каза още Сандов.

„Не вярвам, че въглищните централи ще продължат да работят не само в България, а където и да било в Европа след 2035 г. Това, че ние сме поели политически ангажимент за 2038 г. е отделен въпрос – повече за успокоение на хората, които се намират в този регион. Кой би функционирал в една система, която е на загуба“, добави той.

Според министъра на околната среда и водите механизмът за възстановяване и устойчивост от пандемията е направил Зелената сделка още по-важна, войната в момента показва, че тя е още по-важна.

„Тези външни предизвикателства показват, че планът на ЕС, свързан с позеленяването на икономиката и обществото ни е част от решението“, заяви Сандов.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!