Продължават да поскъпват цените на храните у нас, но не само България има платформа като новообявената, която проследява цените на храните в страната. И други държави в Европейския съюз, както и Великобритания оперират с такива отдавна.

На Острова цените на храните и напитките са нараснали с 16,9% за последните 12 месеца. Повишенията са особено тежки за някои от най-евтините стоки от първа необходимост като паста, чай и хляб. Цените на нискомасленото мляко са се увеличили най-много, като повишението достига 46%.

Подобни сайтове предлагат няколко неправителствени организации, като Тhe Food Fondation например, където може да се види как се променят цените на основни продукти за конкретния месец, като се дават съвети как да се справят хората в нужда с поскъпването на живота.

Според данни на фондацията през  2022 г. от 91% от възрастните във Великобритания, които са съобщили за увеличение на разходите си за живот, 95% са посочили, че цената на храната им се е повишила. А един милион възрастни съобщават, че те или някой от тяхното домакинство е трябвало да изкарат цял ден без да ядат нищо. 

На фона на тази стряскаща статистика правителството ясно заявява, че пазарът на стоки и услуги в страната е се определят индивидуално от бизнеса, то ще се опита да работи с търговците на дребно на храни и производителите, за да подкрепи наличието на храни на достъпни цени чрез балансиране на бюджета, като същевременно осигури подкрепа за икономиката в средносрочен план.

Опозицията използва това, за да обвини правителството, че не се намесва и призова за повече правомощия на Службата на съдията по Кодекса за хранителни стоки, който е известен и като омбудсман на магазините. Той има право да разследва големите вериги за нелоялни практики както към малките производители, така и към клиентите на големите магазини в страната, за да може да регулира  индустрия с годишният оборот според статистиката в размер на над 100 милиарда паунда годишно.