Преди 100 години близо до София е построена малка, но изключително красива едноетажна сграда. Тя била във виенски стил и с богати орнаменти по фасадата. Днес от красотата на сградата няма и следа.

Царската гара е построена през 1910 г. във виенски стил от цар Фердинанд. Години по- късно – цар Борис III я разширява, като построява и страничните крила.  От нея тръгвало теснолинейно влакче, водещо към двореца „Врана”.

Снимка: btvnovinite.bg


На гарата са посрещани велики исторически личности. От нея цар Фердинанд напуска в изгнание България завинаги, а няколко години по-късно от същото място цар Симеон II и неговото семейство напускат страната.

Някога красивата сграда е имала салон чакалня с две странични помещения, арковидни прозорци и богата орнаментика по фасадата.

Снимка: btvnovinite.bg


През 2008 г. се правят опити Царската гара да бъде съборена. Кметът на село Казичене Антон Владимиров подема инициативата  гарата да стане паметник на културата година по-късно.  Въпреки това –

10 години по-късно сградата се руши.

Снимка: btvnovinite.bg


След като темата за реставриране на сградата е била повдигана многократно в публичното пространство, от гражданско сдружение съзират прокуратурата през 2017 г.

През януари стана ясно ,че Националната компания по железопътна инфрастурктура (НКЖИ)  е взела решение за ремонт на гарите „Казичене”, „Искър” и „Подуяне”, но не и на Царската гара.

Снимка: btvnovinite.bg


От НКЖИ обясниха, че теренът, върху който се намира гарата е тяхна собственост, но самата сграда не е тяхна отговорност. Областният управител  Николай Пехливанов твърди, че ангажимент за опазване и управление на сградите, които са паметници на културата, имат общинските администрации в лицето на кметовете или Министерството на културата.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерство на културата отговориха, че „няма предоставени права за управление върху обекта”.