Красивата сграда на стария Нотариат в центъра на София се руши. За разлика от други случаи на безстопанственост обаче, тук собственикът, който не поддържа зданието си, е държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-красивата сграда в София – така е известен бившият Нотариат сред софиянци през годините. Зданието е построено 1899 г. за дом на инженер Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Глайхен.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно за кратко става германска собственост, а след войната – съветска, преди да стане държавна институция. Израснал в съседство, Петър Стоянович помни добре изяществото на Нотариата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тя все още тогава беше доста запазена, около нея беше оформен един прекрасен двор с прекрасна желязна ограда”, спомня си Стоянович.

Снимка: btvnovinite.bg

След затварянето на Нотариата, сградата е дадена на Антикорупционната комисия. От районната община на няколко пъти настоявали пред тях за спешен ремонт.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нейното състояние в момента буди много тревоги в софиянци. Непрекъснато при нас и предполагам в другите институции с отношение към случая, непрекъснато има жалби и питания защо тя се намира в такова състояние”, Мария Ачкова, кмет на район „Средец”, Столична община.

Снимка: btvnovinite.bg

Сградата не е ремонтирана досега заради строежа на метрото в близост, твърдят от Антикорупционната комисия и уверяват, че са взети мерки за обезопасяването ѝ. Обявена е обществена поръчка за възстановяването ѝ и предстои сключване на договор.

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.