Какво подсказват жестовете в политиката отвъд думите? Най-важните събития през месеца коментира криминалният психолог Росен Йорданов.

Сред тях е и арестът на предполагаемия извършител на хакерската атака срещу НАП – 20-годишният Кристиян Бойков.

В „Тази сутрин” по bTV работодателите на младия мъж и адвокатът му защитиха Бойков и отрекоха твърденията на прокуратурата, че именно той стои зад теча на данни.

„Това са хора, които би трябвало да говорят с факти. Обърнете внимание, че те не говорят с факти – те не говорят с конкретни ИТ понятия, примери, които да докажат, че това, което се твърди от прокуратурата, не е вярно. Те по-скоро играят ролята на криминалисти”, коментира Йорданов.

По думите му работодателите на Кристиян са по-скоро загрижени за репутацията на фирмата и определено не са сигурни в това, което твърдят.

Срещата за честен футбол

В началото на юли се проведе и среща на футболните босове с премиера Бойко Борисов. Срещата беше детайлно наблюдавана от анализатори.

„Поведението на представителя на „Лудогорец” е твърде суховато и е делово комуникиране с премиера. Божков подходи уверено, Ганчев с уважение. Прави впечатление, че Ганчев не седна фронтално, а леко встрани. Двамата прокурори и демонстрират лека незаинтересованост”, посочи Йорданов.

Ръчното управление на премиера Бойко Борисов

Широко обсъждано в социалните мрежи стана и видеото на премиера Бойко Борисов, който управлява катер. според психолога Йорданов посланието е ясно – министър-председателя демонстрира умения, с които казва на аудиторията, че може да се справи сам с всичко. Създава усещане за неформалност, топлота и близост до народа. Според психолога Йорданов обаче с тази тактика не бива да се прекалява: „Бих посъветвал премиера просто да не пресолява манджата, защото може би така ще загуби по-интелигентната част от аудиторията си. Тя не очаква омнипотентно лидерство, а посредническо – очевидно премиерът се опитва да ни внуши, че всичко може да мине на ръчно управление”.

Вижте пълния разговор във видеото.