Български филм беше заснет в САЩ, а кореспондентът ни през океана Ясен Дараков успя да стигне до снимачната площадка на "Аромат на липа".

Повече от месец едни от най-обичаните и забавни български актьори снимаха първия български филм в Америка. В "Аромат на липа" участват Албена Михова, Йоана Буковска, Рени Врангова, Албена Колева, Иван Бърнев и Точно Токмакчиев.

Историята разказва за малка група български имигранти, които живеят в Мемфис, щата Тенеси.

„Моята героиня е  съпруга на отдавна емигрирало семейство, които живеят тук от много години. Но при нея, понеже той работи, а тя е само домакиня, малко се е обезсмислила в един момент и има драми, иска да се връща в България.“, споделя Албена Колева.

„Рада прилича на мен в мрачната ми страна. Рада я хващаме в такъв период на живота й, на леко обезверяване и виждане черното в живота. Тя ходи постоянно в черно“, казва актрисата Йоана Буковска.

„Казва се Стефан и както казва режисьорката – през очите на моя герой публиката ще види цялата история, защото филмът започва точно с това как моя герой пристига в Америка. Те са представители на едни истински хора, от които никой не се интересува, дали си здрав, дали си изморен, дали имаш пари да ядеш, дали имаш къде да спиш. Друг е въпросът, че тези хора са събрани от различен статус. Те са заедно, празнуват заедно, притиснати от обстоятелствата да са заедно. В тази група могат да бъдат професор, доктор, работник в автосервиз, нищо лошо не казвам, но са различни.“, разказва Иван Бърнев.

Идеята на режисьорката Сиси Денкова за този филм идва от нейния собствен живот. Тя емигрира със семейството си в Мемфис през 1997 година – когато е едва на 10.

„Избрах историята се развива в Мемфис, защото ние сами го преживяхме това. Това идва от нашите моменти, които съм събрала от 25 години в Мемфис, с българи, в едно малко общество. Това идва от нашия живот. Това е един колектив от преживявания на много хора, персонажи, които са слети в персонажите, които драматизираме в сценария. Това са много хора, не само преживяванията, не само на българите в Мемфис, но според мен и на диалога, който се движи за българския емигрант в Америка за всичките тези 30 години. Донякъде нашите истории са еднакви“, каза режисьорката.

Освен познати лица от България във филма участват и български актьори, които от години гонят своята американска мечта в Холивуд.

„Първо познавам много от характерите, в смисъл, че с много подобни хора ме е срещнал живота като имигрант. За мен беше страшно забавно, докато четох сценария, защото тези категории хора в сценария ги познавам в живота. За мен това е първият филм на български“, споделя Мария Бобева.

"Прави ме горда, че съм част от този проект, че съм българка, която снима първия български филм, с български каст в Америка, защото пътеката, която се проправи през последните няколко години с Мария Бакалова, с всички неща, които започнаха да говорят за България като стойностно място, от което излизат истински професионалисти, които са конвертируеми на международния пазар до там, че могат да те номинират за нещата, за които номинираха Мария. Тя отвори с шут вратата за България към това те да започнат да гледат на нас като абсолютно релативни професионалисти", споделя Буковска. 

Филмът "Аромат на липа" се очаква да излезе в средата на тази година и да бъде представен на различни международни фестивали, преди да бъде прожектиран в кината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!