В рубриката „Роден край” ще ви представим една прекрасна дама, която работи във Френския институт в София, но уважението към родното и любопитството към историята ги носи още от дете, защото идва от дълъг и знатен род. Ще разгледаме град Елена през погледа на родената там Мария Конакчиева. 

Тя работи като експерт връзки с обществеността във Френския институт, живяла е 23 години в чужбина – във Франция, Алжир, Египет, Тунис, Ливан... Но едно място остава незаменимо – родното.

Нейният пра-пра-дядо е бил част от революционния комитет на Елена, шест години е лежал в затвора. Първия път участва и във Велчовата завера. В Хаджиставревата буна. Тогава е имал един ферман, написан от турците, че някой трябва да гледа челядта.

Жена му умира, докато той е в затвора и него са го освободили, само за да си гледа челядта.

Родовата ѝ къща е в един исторически комплекс, където са се обучавали учители през Възраждането. В Елена и Петко Славейков е преподавал, а Емилиян Станев е завършил гимназия.

Елена е град не само на възрожденци, на учители и на духовници, но и на писатели и вдъхновителки. Родът на любимата на Яворов – Мина, е именно от град Елена, а в родната им къща кипи живот и глъч, както най-вероятно е било и едно време.

Детството на Мария Конакчиева е преминал в центъра на града. Още тогава се проявява интересът ѝ към Франция, но едно място има неотменима притегателната сила.