Робот от най-ново поколение извършва хирургически операции във Варна.

В морската ни столица се правят например операции на простата. Операторът работи с два джойстика и шест педала.

Снимка: btvnovinite.bg

Първата робот-асистирана интервенция с най-модерната у нас система беше извършена преди дни от ректора на Медицинския университет проф. Красимир Иванов.

Лекарят обяснява, че визуализацията при операцията е изключително детайлна и прецизна. По думите му роботизираната интервенция позволява да се видят детайли, които при отворена операция хирургът трудно вижда.

Снимка: btvnovinite.bg

„Другият голям плюс на роботизираната хирургия е, че позволява на хирурга да работи седнал през голяма част от времето, което в дълъг операционен ден има изключително значение”, изтъква д-р Борис Андонов.

Прецизната работа с тъканите и по-малкия разрез, дори при най-сложни интервенции, осигуряват по-бързо възстановяване на пациента.

Проф. Иванов подчертава, че роботизираната хирургия позволява върхът на инструментите да извършват ротационни движения на 360 градуса, т.е е по-маневрена е отколкото човешката ръка. 

Освен това се дава и кристален образ, който, в съчетание с движението на ръката, е изключително ценно и полезно.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от лекарите смятат, че с машина понякога се работи по-лесно, тъй като предварително се знаят спецификациите и функциите на робота, така че да изпълни по възможно най-добрия начин операцията, а грешките да бъдат сведени до минимум.

 „При човек знаете, че 2 и 2 невинаги е 4 и винаги може да се наложи при анатомични особености, при много големи комплицирани тумори да се наложи да се премине към отворена операция”, допълва проф. Иванов.

Роботът може да извършва всички видове операции. Засега обаче Здравната каса финансира само гинекологичните. Хирурзите са на мнение, че пациенти с други заболявания също трябва да имат достъп до подобни интервенции.

Болница "Св Марина" и Медицинският университет подготвят 4 екипа, които ще извършват целия спектър хирургични интервенции.