Необичаен медицински случай – термална камера на туристическа атракция спаси живота на туристка, след като успя да засече рак на гърдата, пише Си Ен Ен. Историята е от Шотландия.

Бал Джил на 41 години посетила туристическата атракция „Камера Обскура – свят на илюзии“ в Единбург през май. По-късно тя разглеждала снимки от посещението и на една от тях, заснета с термалните камери на туристическата атракция, забелязала странно по-топло петно върху гърдите си.

Джил решила да провери и записала час за лекар, където била диагностицирана с начален стадий на рак на гърдата.

Снимка: Camera Obscura - A World of Illusion

Историята стига до медиите, след като жената пише благодарствено писмо до „Камера Обскура“, в което обяснява необичайната случка. По думите й след като забелязала петното на снимката, тя потърсила онлайн от какво може да бъде причинена тази разлика в телесната температура, когато попаднала на статия, че в много редки случаи термални камери откриват ракови образования.

„Просто исках да ви благодаря – без тази камера никога нямаше да разбера. Знам, че не затова я използвате, но за мен това посещение промени целия ми живот“, пише Джил.

Термалните камери не се използват за диагностициране на ракови заболявания, тъй като не дават категорични резултати. В случая на Джил, раковото образование било разположено по-близо до кожата и тъй като туморите са много по-кръвоснабдени, термалната камера успяла да засече тази минимална разлика в температурата.