Режисьорът Галин Стоев е директор на Националният театър на Тулуза и кавалер на френски държавен орден за изкуство и литература.

"Малко са хората, които излизат и се разхождат. Повечето хора са с маски. Има дисциплина и уважение към другия, както и спазване на социалната дистанция", разказа той в "Тази събота".

"Имам познати, които са с коронавирус, както и такива, които са изгубили близки. Странно е да видиш нещо, което е невидимо и незнайно и за което дълго време мислехме, че не ни засяга. В един момент то започва да реорганизира цялата реалност около теб и хората, които познаваш. В този смисъл ситуацията е сюрреалистична в някаква степен", сподели Стоев.

"Нашият сектор е един от най-засегнатите и затова ситуацията е много трудна. Ако започнем да излизаме постепенно от карантината, театрите и кината ще останат затворени. Концертните зали също. Това означава, че целият сектор ще бъде разклатен допълнително, включително и финансово. Оттук неизвестността е голяма. За щастие Франция е държава, която държи особено на културата си и се надявам, че правителството ще вземе адекватни мерки", каза още режисьорът.

"Големите театри поехме ангажимента да изплатим хонорарите на всички актьори до края на сезона", допълни той.

Според него може да се стигне дотам да се правят представления по "Скайп".

"Ще живеем в свят, в който всичко ще се забави. Тази скорост, с която трябваше да живеем и консумираме, цялото това нещо ще се забави неминуемо. Забавяйки скоростта, ние ще трябва да се научим да живеем с много по-малко и да се радваме на много по-малко", смята режисьорът.