В последните седмици пред очите ни светът се променя и в него чуваме различни гласове, четем различни думи.

В тях има гняв, отчаяние, страх, примирение, бунт, но има и надежда.

Подобни бяха думите и на една жена, майка и човек на културата.

Тя се казва Пепа Манева и сподели:

„Знаете ли как живее семейство артисти в България?! Замисляли ли сте какво ядат тези хора, как гледат деца, как издържат семействата си?! Ще Ви отговоря...ТРУДНО.

Много трудно!

Не само днес, не само вчера, но и преди кризата.

Омръзна ми да слушам за ресторантьори и хотели. Утре щом всичко свърши, пак ще се юрнете по кръчми. А в театъра кой ще дойде?! Никой. Двама трима приятели и няколко роднини. Ако, разбира се, са успяли да запазят работата си или не са ги уволнили, за да могат евентуално да си купят билет нали...

А знаете ли с колко живея аз?! Майка на дете с генетично заболяване, актриса, играя в Драматичен театър „Н. Вапцаров“ - Благоевград . Съпругът ми също е актьор. Живеем спокойно, разумно и просто не вярвате ли вие - елате ни на гости.

В новините постоянно съобщават, че средната работна заплата на българина била 1000лв. За съжаление аз и съпругът ми явно сме далеч от този среден българин, тъй като за труда, таланта и образованието си получаваме малко над минималната работна заплата. Всъщност, със сигурност по-малко, отколкото получава чистачка, извинете хигиенистка, в МОЛ.

Добре ли е?!

А вие, уважаеми управници, си разпределяйте милиони и милиарди. Аз искам уважение и достойно заплащане. Но Вие никога няма да ме разберете, защото не сте АЗ. 

Защото не чух един министър да се е загрижил за културата, да каже как ще живеем аз и моите колеги артисти (било на държавна или на свободна практика), актьори, музиканти, художници и т. н. Откакто България е в извънредно положение, медиите разпространиха информация как опери, театри, концертни зали качват онлайн своето творчество БЕЗПЛАТНО и това е страхотно, ако става въпрос за повдигане на духа в труден момент като този на световно ниво.

НО този труд, това творчество също СТРУВА НЕЩО, което се заплаща с ПАРИ.
Уж гледате уважаеми управници, все към Европа, сравнявате. И какво сравнявате, моята заплата с тяхната или Вашето уважение към мен и моя труд , с този на европейските колеги?!
Искам да знам каква ще бъде помощта за театрите и за сектор култура!? Актуализация на бюджета? Ние творците влизаме ли в нея? Колко, каква помощ и кога ще получим информация, и решения за справяне със ситуацията на криза в културния сектор !?

Защото без култура - няма народ. Или може би това искате?!“

За „120 минути“ артистката подчерта, че се е разгневила заради това, че страната ни, преди да влезе в извънредно положение, е била в грипна ваканция. Тя продължи с думите, че тогава е излязла заповед на здравното министерство, в което се казва всички културни институции да затворят врати, тъй като има поток от хора, които може да са болни от грип Б.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние не работим още отпреди да сме в това извънредно положение. Ние (артистите) ще влезем в кризата веднага като приключи обстановката, защото хората ще харчат парите си за храна, ще искат да се видят с най-близките си навън, докато ние, работейки в държавен театър, сме на държавна субсидия. Тази субсидия е на базата на представленията, които играем. Надали след извънредното положение ще има тълпи от хора, които да си купуват билети за театър. По този начин ние няма да имаме представления, защото няма да има публика“, подчерта Манева.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ заплатите, които получават със съпруга ѝ, са недостатъчни. Тя сподели, че едната част отива за плащането на месечните сметки, а другата за храна, гориво и други разходи. В същото време семейството има дете, което е в първи клас и е с генетично заболяване.

Вижте целия разказ във видеото!