"Всички щастливи семейства си приличат. Всяко нещастно семейство е нещастно посвоему", казва Толстой в началото на романа "Ана Каренина". Рецепти за семейно щастие има. Някои от тях разкри в предаването „Тази събота и неделя” психологът в новия сезон на риалити формата "Смени жената" Елена Димитрова-Ангелова.  

„Една от тайните съставки е да приемаме миналото на партньора си такова, каквото е. Когато имаме връзка, а в същото време има гняв, тъга, неприемане – чувства, които ни тежат от предходна връзка – това е едно напрежение в двойката, което няма как да допринесе за отношенията”, разказа психологът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Или взимаме партньора е с неговото минало, или нямаме право да се изненадваме, че има такова, след като то е било показано преди да влезем във връзката”, допълни Ангелова.

Друга тайна съставка са чувствата – нужно е да признаваме и да зачитаме собствените чувства и тези на партньора ни.

„Много често обаче ставаме емоционални дървета във връзките си, защото сме приели, че трябва да бъдем дистанцирани, за да може да изглеждаме сериозно. Учени сме, че ако сме истински, няма да ни харесат особено. И това е насаждано от детството”, коментира още психологът.

Хубаво е да има стабилност в отношенията, но да не липсват и изненадите. Да бъдем непредсказуеми е разковничето да не се повяват големи проблеми. Предсказуемостта се превръща в сивота.

Добре е да прекарваме време сами, както и с приятелите си, а не само с партньора.