"Тази коалиция дойде на власт преди 6 месеца в името на битката с корупцията. Мисля си, че водещата партия в тази коалиция е на министър-председателя. Те обаче изобщо не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията в България. Къде е дълбоката възможност да се разклати едно управление, което беше оголено от войната в Украйна. Това са поредицата от руски зависимости. В момента, в който са прекъснати едни финансови потоци, се настаняват други финансови потоци и се случи нещо, което накара коалицията да експлодира", коментира социологът Боряна Димитрова - управител на агенция "Алфа Рисърч".

"Има червени линии в правителството, вътре в партиите, тоест те са достатъчно неустойчиви. Предсрочни парламентарни избори, които очевидно са голяма степен вероятни, ще ни донесат още по разнопосочен, пъстър и фрагментиран парламент", посочи тя. 

Агонията сега започва, защото Кирил Петков е вече само формално министър председател тъй като правителството е изгубило своето мнозинство, смята и политологът Димитър Ганев. 

"ГЕРБ и "Възраждане" ясно изразиха позиция, че няма да подкрепят този състав на кабинета. Друг вариант е нов състав на правителството в рамките на това народно събрание, но при него Кирил Петков категорично няма да бъде премиер", смята още той.  

Политологът Димитър Аврамов призова влизането в еврозоната да бъде осигурено, защото това ще гарантира стабилността на доходите на хората, стабилността на икономиката и на националната сигурност на страната. Според него в парламента трябва да се говори за това, че мястото на България е в ЕС, за стабилната ни икономика и икономическото развитие и за това да бъдем част от западния свят.