Национална ефективна стачка и оставка на здравния министър Кирил Ананиев поискаха днес медицински сестри на пореден протест в Сливен.

Причината е разкритието на bTV, че обещаните 50 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на медицинския персонал се стопиха до 6 млн. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

След серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Идеята е възнагражденията на медицинските сестри да достигне 950 лв. Средствата обаче така и не стигат до болниците.

Причината – месец, след като кабинетът одобри субсидията, издаде ново постановление, с което редактира старото. И сумата е намалена повече от осем пъти. От Българския лекарски съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

И въпреки че през май кабинетът редактира решението си, през септември премиерът продължава да твърди, че парите са дадени.

Снимка: btvnovinite.bg

Заседанието на Надзора на здравната каса, на което се взема решение за увеличение на цените на клинични пътеки и освобождаване на 50 млн. лв. от резерва, е на 27 май.

От стенограмата е видно, че не е воден разговор това решение на Надзора да замести обещаните от кабинета до 50 млн. лв от държавния бюджет.

Вчера в Министерски съвет имаше извънредна среща заради скандала с парите.  Здравният министър Кирил Ананиев беше категоричен, че не е направил грешка и че оставка няма да подаде.

Снимка: btvnovinite.bg

„Чувстваме се още по-бедни и излъгани. Излъгаха не само нашите надежди и очаквания, но и на нашите семейства. Ние работим, за да изхранваме нашите семейства”, коментира медицинската сестра Надежда Маргинова и показа фиша с нейното възнаграждение.

През миналия месец жената е получила 100 лв. увеличение на заплата си – така нетното ѝ възнаграждение е достигнало 703 лв., а има 14 години стаж.

Снимка: btvnovinite.bg

Медицинските сестри от Сливен заявиха, че им се налага да работят на още едно място, за да се издържат. Те остават в стачна готовност до края на октомври, след което има вероятност да преминат към ефективни протести.